Страхотен Григор Димитров победи Роджър Федерер с 6:3, 4:6, 6:3, 4:6,

...
Страхотен Григор Димитров победи Роджър Федерер с 6:3, 4:6, 6:3, 4:6,
Коментари Харесай

Страхотен Григор Димитров отнесе Федерер и е на 1/2-финал на US open!

Страхотен Григор Димитров победи Роджър Федерер с 6:3, 4:6, 6:3, 4:6, 6:2 след повече от 3 часа в игра в 1/4-финален мач на US Open и се класира за 1/2-финала.

Това е първата победа над Григор над швейцарската легенда в осем мача посред им, написа Sportal.bg. За първи път Димитров стига и 1/2-финал в този шампионат от Големия шлем.

В спор за място на финала Григор ще срещне Даниил Медведев. 

Гришо стартира нервно и сковано първия сет, което докара до допускане на ранен пробив за 0:2, а оттова нататък Федерер не разреши да се стигне до поврат, макар че имаше тъждество 40-40 при 1:3. 74% вкаран първи сервис помогнаха много на швейцареца да задържи задатъка си и да затвори първия сет за 31 минути, като Димитров увеличи равнището си във втората половина, само че не можа да заличи ранния пасив. Правеше усещане, че от полето за тъждество Федерер сервира доста по-успешно по правата, спрямо другата страна на корта.

Григор Димитров е единственият непоставен на четвъртфиналите в US Open и без значение от изхода на днешния двубой, ще се завърне в топ 44 на международната класация. Той сега е 42-ри, изкачвайки се с 36 места след извоюваните 350 точки от шампионата, като си е подсигурил половин милион $ от наградния фонд. 3:6, 6:4 след 1 час и 12 минути игра.

Димитров майсторски се избави от тежка обстановка при 2:2 и 0-40 в идващия сет, само че по-късно с двойна неточност " заради " пробив на Федерер за 3:4. Трябва да се означи, че публиката на трибуните аплодираше всеки случай, в който Гришо не вкарваше първия си сервис. Първият уинър на Димитров обаче пристигна чак при бекхенд по противоположния диагонал в осмия гейм, а малко по-късно той не можа да се възползва от два шанса за пробив. Федерер доста увеличи равнището си и си заслужи още един брейк за 3:6 след 102 минути игра, повеждайки още веднъж със сет. 

Четвъртият сет стартира прелестно за българина, който мигновено реализира пробив и приключи позитивната серия на Маестрото. Въпреки че вкара пет първи сервиса при 3:2 в своя изгода, Димитров трябваше да отразява брейк-бол, само че се оправи с нови мощни начални удари. Впоследствие Федерер се нуждаеше от 12 минути, с цел да завоюва подаването си, като отрази и седем точки за пробив. В последна сметка Григор отрази пет точки за връщане на брейка, с цел да вкара мача в съдбоносен пети сет, който взе безапелационно с 6:2.

ПЪРВИ СЕТ

Федерер стартира с два невърнати сервиса, само че споле Григор съумя да влезе в разиграване и принуди с бездънен форхенд противникът да прати топката с мрежата. След това Маестрото още веднъж изпрати нервърнат сервис, а идващото разиграване бе извоювано от него, откакто през цялото време бе агресорът и дочака неточност на българина - 0:1.

Григор поведе с 15-0 небрежно, само че в идващото разиграване Федерер направи нападателен контриращ форхенд по диагонала, с цел да предизвика неточност от задната страна на ракетата на Димитров. Последва двойна неточност за 15-30, само че тя бе " поправена " с отличен първи сервис по диагонала от полето за преимущество. Още една двойна неточност (в мрежата) разреши на швейцареца да стигне до точка за пробив, а форхенд в навън от средата на корта докара до първи брейк в срещата - 0:2.

Димитров продължи да играе плътно и загуби замяна на бекхенди в идващия гейм за 30-0, а с нови общо три невърнати сервиса Федерер затвърди удобно - 0:3 за шест минути игра. Чудесната отбрана зад главната линия на Маестрото му разреши да остане в идващото разиграване и макар дълбоките форхенди на Гришо, завоюва точката след неточност на противника. Нова двойна неточност докара до 0-30, само че след това имаше невърнат сервис по диагонала в полето за тъждество за 15-30. Федерер посрещаше вторите начални удари на Димитров пред главната линия, само че това не му оказа помощ да вземе преимущество. С първия си уинър по форхенда по противоположния диагонал той излезе напред с 40-30, след което с невърнат сервис по диагонала в адвантидж полето му обезпечи гейма - 1:3.

Красив бекхенд-дуел по диагонала бе извоюван от Григор за 15-15, само че Федерер не спираше с прелестните дълбоки първи сервиси. Добра отбрана с блокиращ бекхенд смъкна топката в краката на излезлия на мрежата Федерер и той не можа да направи воле, само че от полето за тъждество продължаваше да извършва безупречни начални удари. Швейцарецът обаче сбърка подсечен бекхенд в идващото разиграване и се стигна до 40-40, а след това компенсира с ас още веднъж от дясната половина на корта. Григор още веднъж го затрудни с ретура си от другата страна, само че сбърка опит за форхенд-уинър по правата наоколо до мрежата и резултатът стана 1:4.

Димитров пропусна бекхенд по правата в блян още веднъж да бъде нападателен, след което направи съвършено стоп-воле край мрежата, с цел да обезврежда подъл минаващ бекхенд - 15-15. Форхенд по противоположния диагонал на Гришо още веднъж излезе леко в навън, само че той компенсира с отличен втори кик-сервис и завършващ бекхенд на мрежата за 30-30. Добър сервис по правата от полето за тъждество се оказа невърнат, само че след това внезапна промяна на посоката от бекхенд на Федерер му обезпечи преимущество за 40-40. Григор смени тактиката и нападна форхенда на Роджър в идващия сервис, което му донесе триумф, а след това с ас от сервис по правата от полето за преимущество Димитров понижи на 2:4.

Хубав ретур със свалена ниско топка матира излезлия за сервис-мрежа Федерер, а след това същото упражнение от страна на швейцареца още веднъж приключи несполучливо за него, тъй като Гришо осъществя ретур-уинър от бекхенд. В идната точка Димитров опитва да е агресорът и нападна мрежата, само че Федерер съумя да принуди сбъркано воле. В идващото разиграване българинът отново бе много нападателен и навлезе през цялото време вътре в корта, само че скъса кордаж и не можа да довърши започнатото - 2:5.

Федерер извърши чудесно тактиката си да излезе на мрежата след ретур на втори сервис и да приключи с бекхенд-воле, само че след това Григор осъществя втория си ас, изравнявайки съперника по този индикатор. Последва невърнат първи сервис и неточност от швейцареца при форхенд по диагонала, а най-после Димитров вкара втори начален удар в тялото и понижи още веднъж на 3:5. Два невърнати сервиса и ас след сечен начален удар по диагонала от полето за преимущество дадоха задатък от 40-0 на Федерер, а най-после замяна на бекхенди от главната линия приключи с неточност на българина - 3:6 след 31 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Григор стартира чудесно втория сет с гейм на нула с три невърнати сервиса и бързо извоювани точки, а след това и добра игра от главната линия, с цел да дочака неточност от бекхенд на Федерер - 1:0. Българинът направи отличен ретур в краката на съперника и го довърши с превъзходен минаващ бекхенд по правата за 0-15, след което вкара още напрежение върху съперника си с дълбоки форхенди, провокирали неточност от предната страна на ракетата на Роджър за 0-30. С лека доза шанс и две решения да излезе на мрежата Федерер изравни на 30-30, като във втория случай се извини за воле с рамката на ракетата. Последва нов прекрасен ретур на Гришо и съперникът му сбърка форхенд за 30-40 - първа точка за пробив, която бе отразена с ас по правата от полето за преимущество. Сеченият бекхенд на Димитров за малко не изненада излезлия на мрежата Федерер в идващия миг, само че великият швейцарец сподели класа и се измъкна за 1:1.

Хубаво стоп-воле на мрежата от страна на Григор го изведе напред с 15-0, а след това още веднъж замяна на форхенди от главната линия завърши с неточност на Фед. Невърнат сервис по диагонала в полето за преимущество доведоха до 40-0, а смач на мрежата му обезпечи втори следващ гейм на нула - 2:1. Невърнат сервис, две комбинации сервис-форхенд и неточност на Димитров от форхенд (след доста прекрасен ретур по диагонала) разрешиха и на 20-кратния първенец от " Шлема " да завоюва гейм на нула - 2:2.

Григор не вкарваше първия сервис, само че с хубав бекхенд по правата си обезпечи първата точка, а след това предизвика неточност на съперника от задната страна на ракетата. Федерер усети, че ще последват сервиси в тялото му и се настройваше авансово за ретурите, които му осигуриха триумф за 30-30 след сбъркани форхенди на Димитров. Българинът поведе с 40-30 след нов смач, а с невърнат първи сервис по правата от полето за преимущество той поведе с 3:2.

С бездънен форхенд по противоположния диагонал Григор принуди Федерер да сбърка бекхенд-слайс за 15-15, а в идващия случай, когато влезе в разиграване, още веднъж затрудни оптимално съперника с прекрасен ретур и бездънен форхенд. Гришо разгада къде ще сервира Федерер и го изненада с нападателен форхенд за брейк-пойнт, който бе осъществен бързо - швейцарецът сервира против форхенда на съперника, само че Димитров смъкна топката ниско и последва неточност за пробив!

Чудесно бекхенд-воле до мрежата затвърди чувството за много по-спокойно играещия Григор, а той матира съперника в идващия миг с марковия си минаващ бекхенд! Невърнат сервис по правата към полето за тъждество затвърдиха брейка при 5:2!

Гришо подвигна публиката на крайници с минаващ форхенд-уинър от защитна позиция при оптимално разпъване за 15-15, като не се отхвърли да гони до последно топката. Това беше обаче единственият случай, когато той съумя да влезе в разиграване в гейма - 5:3.

Федерер завоюва замяна на бекхенди по диагонала за 0-15, а след това " върна жеста " на противника си с минаващ бекхенд за 0-30 след пай ретур. Невърнат първи сервис по диагонала донесе бърза точка за Григор, само че той по-късно се озова в състояние 15-40, тъй като швейцарецът откри линията с бездънен форхенд.  Димитров обезврежда първата заплаха от пробив с ас по правата от полето за тъждество, само че след това направи двойна неточност и брейкът бе върнат - 5:4.

Федерер продължи подема след отлично изиграния гейм на посрещане и взе бързи две точки за 30-0, само че след това сбърка форхенд от средата на корта. Григор заигра нападателно от главната линия и със промяна на посоките предизвика още една неточност за 30-30. Федерер направи сервис-мрежа на втори сервис, само че Димитров не трепна и реализира форхенд в тялото, който изненада съперника - 30-40. Сетболът бе осъществен след чудесна отбрана от главната линия и доста значим и бездънен форхенд по диагонала от придвижване на Гришо, след който Федерер сбърка по диагонала! 6:4!

ТРЕТИ СЕТ

Григор стартира с три бързо спечелни точки, след това сбърка бекхенд наоколо до мрежата и направи двойна неточност за 40-30, само че компенсира с невърнат сервис в тялото в полето за преимущество. Българинът отново вкара прекрасен ретур и предизвика неточност от форхенд на Федерер, който обаче отговори с поредност невърнати начални удари за 1:1.

Димитров не си завоюва преимущество със сервиса в идващите две разигравания, само че пък завоюва два пъти замени на бекхенди по диагонала, след което добави с нервърнат начален удар по диагонала от полето за тъждество. Григор почерпи от образеца на съперника си и излезе на мрежата след втори сервис, което се оказа сполучливо - 2:1.

Федерер натрупа задатък с два нвърнати сервиса, а след това трябваше да извърши три комплицирани форхенда, с цел да си завоюва точката, след което още един нападателен начален удар му разреши да изравни на 2:2. Швейцарецът стартира да се надъхва на немски и с чудесни ретури и разнородни форхенди принуди Григор да сбърка два бекхенда за 0-30. Последва отлично разиграване, в което Димитров отчетливо пробваше с форхенди по противоположния диагонал да пресира противника, само че сбърка следващия и се стигна до 0-40. Първият брейк-бол бе обезвреден след сервис-мрежа, а вторият отиде в историята след мощни форхенди на българина и провокирана неточност на швейцареца. Ново стратегически чудесно решение на Гришо да смени посоката с бездънен форхенд по правата накараха Федерер да прати топката в навън за 40-40! Следващото разиграване бе извършено без риск и първи трепна Маестрото със сгрешен форхенд от средата на корта, а след това Григор с невърнат сервис по правата в полето за преимущество си завоюва гейма - 3:2.

Федерер стартира с две лесни и бързи точки, само че след това впечатляващ бекхенд-ретур на Гришо по диагонала го изненада неприятно. Два несполучливи ретура на българина обаче осигуриха триумфа в гейма за Роджър - 3:3. Дълбок форхенд на Димитров докара до неточност на Федерер за 15-0, а след това мрежата оказа помощ на 20-кратния притежател от " Шлема " да завоюва идната точка. Поредното дълго разиграване от средата на главната линия с доста движение приключи с милиметри в навън след форхенд на Григор, само че след това той устоя в идната продължителна замяна - той бягаше от бекхенда си в множеството случаи и със промяна на посоките дочака неточност на Фед за 30-30. Тактика ретур-мрежа на втори сервис разреши на Федерер да откри линията с бекхенд-воле и да стигне до късмет за пробив, а двойна неточност го материализира - 3:4.

Федерер още веднъж не искаше да рискува в дълго разиграване и то отново бе извоювано от Григор, който матира съперника си с бекхенд-уинър по противоположния диагонал - това бе и първият му уинър за сета. Две неточности от форхенд на швейцареца осигуриха два шанса за рибрейк на Димитров, само че последваха четири следващи гръмотевични сервиса. Така Маестрото се избави от неприятностите и поведе с 3:5.

Два поредни ретур-уинъра на Федерер му дадоха късмет да излезе напред с 15-30, а по-късно направи свръхестествен топ спин лоб и приключи със смач на мрежата. Гришо сбърка бекхенд по правата и швейцарецът взе третия сет, като изцяло си заслужи преимуществото с нарасналото равнище на игра в последните минути - 3:6, 6:4, 3:6 за 1 час и 46 минути игра.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Григор направи приказен минаващ удар с доста топ-спин и взе рано топката, с цел да задмине съперника си и да поведе с 0-30 при сервис на Федерер. Изключителен блок-ретур от бекхенд смъкна топката в краката на швейцареца и той сбърка воле на мрежата, а след това още веднъж българинът влезе в разиграване и принуди неточност на Роджър за ранен брейк! 1:0!

При 15-15 Федерер натискаше с форхенда си по бекхенд страната на Григор, само че той устоя и предизвика с бездънен удар неточност на съперника си. Бекхенд с рамката на швейцареца посочва, че той е позагубил отново тайминга си и българинът поведе с 40-15. В последна сметка бездънен форхенд на Димитров бе посрещнат с нова неправилност на Маестрото и се стигна до 2:0.

За n-ти път в срещата Гришо завоюва дълго разиграване, и то с прелестно пласирани форхенди, приключени с уинър. Той вкарваше положителни ретури и след първи сервис (сечен бекхенд) и стигна до 30-30, след което и до 40-40. Все отново, Федерер взе сервис-гейма си, само че нямаше лесни точки при спечелването му - 2:1. Димитров стартира с два невърнати начални удара и още едно дълго извоювано разиграване, след което непредизвикана неточност от форхенд на швейцареца докара до 3:1.

Григор постановяваше бързо движение от ретур в идващия гейм, а при 15-15 " привика " противника на мрежата с хубава къса, при което Федерер удари с рамката на ракетата. Стигна се до 30-30, след което Маестрото още веднъж заложи на сервис-мрежа, а след това и невърнат сервис по правата в полето за преимущество го избавиха от компликации.

При 30-0 в идващия гейм двамата направиха красиво разиграване на мрежата, което Маестрото завоюва със смач, само че трябваше да извършва спомагателен удар. След това швейцарецът отново направи хубава къса и приключи с воле за 30-30, а след това Григор сбърка непредизвикано от бекхенд за 30-40. Въпреки че вкара пет първи сервиса, той трябваше да отразява брейк-бол, само че го направи с два следващи мощни начални удара. След това и двамата демонстрираха отлична отбрана, само че Федерер сбърка елементарен форхенд и резултатът стана 4:2.

Швейцарецът непрекъснато играеше сервис-мрежа, само че Гришо го разминаваше превъзходно и поведе с 0-40. Тогава Фед смени тактиката, а и първите начални удари му вършеха добра работа, с което се стигна до 40-40, само че тъкмо тогава пък направи непредизвикана неточност от форхенд за нов брейк-бол. Ново решение за сервис-мрежа му свърши работа, тъй като лобът на Димитров не откри очертанията на корта. Григор отново подвигна публиката на крайници с извънземен бекхенд наоколо до трибуните, когато върна топката от невъзможна позиция след смач на Федерер.
 
ъсмет за българина при отклонен форхенд на противника от филето му обезпечи пета точка за пробив, само че идващото превъзходно разиграване бе извършено майсторски от Маестрото и той си заслужи равенството. Пореден страховит минаващ форхенд изведе Гришо до още един брейк-бол, като той го реализира даже откакто се подхлъзна. Федерер отново се измъкна след сервис-мрежа, само че след това направи десетата си неточност от форхенд за седми късмет за пробив. И той не бе материализиран, като след това Федерер затвори 12-минутния гейм - 4:3.

Швейцарецът направи един печеливш ретур от форхенд, само че останалата част от сервис-гейма на Димитров бе извършена превъзходно в подобаващ миг - 5:3. Маестрото също извърши задачата си бързо и взе подаването си на нула за 5:4.

Два следващи положителни ретура на Федерер му разрешиха мигновено да настъпи в корта и да притисне Гришо, който два пъти прати топката в мрежата за 0-30. Грешка от бекхенд на българина обезпечи троен брейк-бол за противника, само че той ги отрази и трите - първите два след разигравания, а третият с ас. Стигна се до още един късмет за пробив след превъзходен ретур на Федерер и последвал форхенд, като след това Димитров се и подхлъзна. Българинът още веднъж завоюва дълго разиграване напрегнат с смъртоносен форхенд-уинър по противоположния диагонал за ново тъждество, а швейцарецът отново си обезпечи брейк-бол с " токсичен " бекхенд-слайс. Размени от задната страна на ракетата по диагонала обаче доведоха до триумф за Димитров и той отново се избави, а след това форхенд по правата в придвижване го изведе до сетбол. Отличен сечен бекхенд на Гришо предизвикаха неточност на швейцареца и мачът навлезе в пети съдбоносен сет!

ПЕТИ СЕТ

Федерер пожела да бъде третиран от физиотерапевт в паузата сред частите, като се прибра в съблекалнята, което индикираше, че казусът му е към слабините или кръста. Когато се завърна, още веднъж трябваше да се преценява с положителните ретури на Григор и това докара до 30-30, а след това следващото му излизане на мрежата стана цел на прекрасен бекхенд по правата на българина - късмет за ранен брейк! За разлика от множеството от предходните случаи, този път Димитров хвана опцията и с замяна на бекхенди дочака грешката на съперника - 1:0!

Григор затвърди за нула време без да загуби точка на своя сервис, като още веднъж завоюва дълго разиграване, а останалите точки бяха бързи - 2:0. Настроението на Федерер напълно спадна и той направи още две непредизвикани неточности, добави и първата си двойна в мача, а супер ретур на Григор го предизвика да сбърка воле на мрежата, с което станахме очевидци на нов пробив - 3:0!

Димитров продължаваше да бъде извънредно стабилен, а придвижването по корта на Фед не бе на високо равнище. Феноменален минаващ удар след шпагат отново матира офанзива на мрежата на швейцареца и се стигна до забележителното 4:0! Маестрото, въпреки всичко, с три невърнати сервиса небрежно поведе с 40-0, преди Гришо да охлади ентусиазма му с следващ подъл бекхенд в тялото, който обезврежда воле на мрежата. Независимо от това, с още едно невърнато подаване Федерер завоюва първия си гейм в сета.

Впоследствие Григор продължи да играе решително и затвори сета с 6:2 за гръмкия успех.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  1 gugutka (преди 1 минута) Рейтинг: 42980 | Одобрение: 19585 Браво, машина! Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса. Напиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР